فاز ثبت نام
اولین اقدام، سرشماری کل جمعیت شهری و روستایی هویزه بود. بدین منظور پس از مراجعه به درب تک تک منازل اطلاعات جمعیتی خانوار ها ثبت وکلیه افراد 35 الی 70 سال که واجد معیارهای ورود و فاقد معیارهای خروج بودند، در فرم های سرشماری ثبت گردید. ضمناً مختصات جغرافیایی هر خانه توسط GPS تعیین گردید.
پرسشگران مرکز کوهورت از طریق فراخوان دعوت شدند سپس از بین حدود 120 نفر متقاضی واجد شرایط, افراد برتر انتخاب و دو کارگاه 3 روزه تئوری و عملی توسط تیم کوهورت کشوری برای آنان برگزار گردید و در نهایت پرسشگرانی که بیشترین امتیازات را کسب کرده بودند بکار گرفته شدند.
دعوت از افراد واجد شرایط بر اساس فرم های سرشماری صورت می گیرد. هنگام مراجعه ی افراد ابتدا به قسمت پذیرش مراجعه می کنند. در این قسمت با ارائه کارت ملی, یک کد اختصاصی یازده رقمی(PCID) به هر فرد اختصاص داده می شود و برای هر نفر یک کارت مخصوص کوهورت صادر می گردد. در مرحله ی بعد هر فرد به قسمت آزمایشگاه راهنمایی می شود. در آزمایشگاه چهار نوع نمونه خون, ادرار, مو و ناخن از افراد گرفته می شودکه آزمایشات لازم بر روی قسمتی از نمونه های خون و ادرار به صورت روزانه انجام می شود و باقی نمونه ها در شرایط استاندارد ذخیره می شود. پس از آزمایشگاه هر فرد به بخش آنتروپومتری مراجعه می کند که در این بخش سنجش قد, وزن, دورکمر, باسن و مچ دست انجام می شود. در مرحله بعد جهت صرف صبحانه از افراد پذیرایی می شود. در مراحل بعد هر فرد به بخش های پرسشگری عمومی, پزشکی و تغذیه مراجعه و پرسشنامه های مربوطه برای آنها تکمیل میگردد.
در حال حاضر بخش چشم و گوش نیز به کوهورت هویزه افزوده شده که هر فرد با مراجعه به این بخش ها تحت معاینات مربوطه قرار می گیرد و پرسشنامه های آن بخش نیز برای فرد تکمیل می گردد.
مراجعه دعو ت شدگان به بخش های مختلف مراکز کوهورت به ترتیب
زیر صورت می گردد
فاز پیگیری
در طرح مطالعاتی کوهورت هویزه پیگیری سالیانه برای حداقل 15سال از زمان ورود افراد به مطالعه انجام می گیرد. این فاز از اول آدرماه سال 1396 آغاز شده است . پیگیری افراد به دو صورت فعال (تلفنی ) و غیر فعال (خود اظهاری و گزارش مراکز ثبت مرگ و بیماریها) انجام می شود . در پیگیری فعال پرسشنامه پیگیری سالیانه توسط یک نفر پزشک ، دو نفر پرستار و دو نفر مامای آموزش دیده تکمیل می گردد. در این پرسشنامه اطلاعات عمومی (از جمله تغییر محل سکونت و شماره تماس فرد و خویشاوندان ) ، وضعیت حیاتی فرد (زنده بودن یا فوت )، علت رخداد مرگ و در صورت زنده بودن سابقه بستری شدن ، مراجعه به پزشک و تشخیص بروز بیماریهای شدید و جدید ، اقدامات تشخیصی و درمانی( از قبیل تصویر برداری (رادیوگرافی ،سونوگرافی ،CT scan ، MRI و PET scan) ، بررسی نمونه های بافتی (از جمله پاتولوؤی ، سیتولوژی، بیوپسی، اسمیر خون محیطی)، قلبی عروقی (آنژیوگرافی، اکوکاردیوگرافی، تست ورزش و نوار قلب)، گوارشی (آندوسکوپی،کولونوسکوپی و ... )، ریوی (برونکوسکوپی، تست تنفس)، عصبی عضلانی (نوار مغز، نوار عصب-عضله)، جراحی ( بای پس عروق کرونر، استنت عروق مغزی، آنژیوپلاستی، تعویض دریچه قلب برداشتن تومور، پیوند عضو، قطع اندام، جراحی مفاصل، سزارین و سایر اقدامات ( نمونه مایع مغزی نخاعی، تست پوستی سل، رادیوتراپی، شیمی درمانی، معاینات چشم پزشکی، سنجش تراکم استخوان)، رژیم دارویی که در فاصله یکسال از ورود فرد به مطالعه برای وی اتفاق افتاده است ثبت می گردد. پیامدهای مطلوب مطالعه بروز "سکته قلبی یا سکته مغزی یا سرطان" است که در صورت تایید در شرکت کنندگان مراجعه کننده به کلینیک و بیمارستان، تکنسین آزمایشگاه یک نمونه خون از فرد تهیه می کند. اگر سرطان به عنوان پیامد مطلوب گزارش شده باشد علاوه بر این از مراکز تشخیصی و درمانی و مراکز ثبت سرطان درخواست می شود نمونه ای از بلوک های پاتولوژی فرد شرکت کننده را در اختیار تیم اجرایی قرار دهند. به منظور تأیید اطلاعات پزشکی بدست آمده از شرکت کنندگان، در صورت نیاز مدارک مربوط به اقدامات تشخیصی ، درمانی و بستری توسط یک نفر نیروی جمع آوری کننده مدارک (پرستار) از مراکز درمانی، بیمارستان ها و کلینیک ها جمع آوری می شود. رخداد پیامدهای مطلوب و فوت در اثر این پیامدها ابتدا توسط پزشک عمومی ثبت می شود و در مرحله بعد توسط دو نفر پزشک متخصص داخلی آموزش دیده مستندات پزشکی و گواهی فوت افراد ارزیابی و تایید می گردد. در صورت عدم پاسخگویی افراد طی تماس تلفنی یا عدم دسترسی به مستندات پزشکی آنها، تیم پیگیر جهت تکمیل پرسشنامه ها به درب منزل در مناطق روستایی و شهری مراجعه می نماید.
پرسشنامه پیگیری تلفنی سالیانه جهت ثبت بروز بیماری ها، اقدامات تشخیصی و درمانی (دارویی و غیر دارویی) وپرسشنامه سبک زندگی و بسامد خوراک برای بررسی تغییرات عوامل خطر و یا عوامل محافظت کننده بیماریها در سال های پنجم، دهم و پانزدهم پیگیری، مجدداً برای همه افراد مورد مطالعه تکمیل می گردد. در سال های پنجم، دهم و پانزدهم پیگیری نمونه گیری مجدد (خون، ادرار، مو و ناخن) انجام می گیرد و شاخص های تن سنجی اندازه گیری می شوند. ضمنا در صورت بروز سکته قلبی، سکته مغزی یا سرطان یک نمونه خون از فرد بیمار در همان سال تهیه و در بیوبانک ذخیره می گردد .
فاز ارزیابی مجدد
فاز ارزیابی مجدد کهورت پرشین با هدف تعیین و ثبت تغییرات احتمالی در میزان و نوع موارد تماس و یا مواجهات (exposures) و عوامل خطر بیماری های غیرواگیر در افراد مشارکتکننده در مطالعه، اجرا گردید. در این فاز از مطالعه، حدود 30 درصد از مشارکت کنندگان فاز ثبت نام، مجددا به مرکز کهورت دعوت شدند و برخی از پرسشنامه ها برای آنها تکمیل، و نمونه خون و ادرار از آنها جمع آوری می شود. در این فاز از تاریخ 7 مهرماه 1400 تعداد 3003 نفر مورد ارزیابی مجدد قرار گرفتند.
انتخاب حالت کور رنگی
سرخ کوری سبز کوری آبی کوری سرخ دشوار بینی سبز دشوار بینی آبی دشوار بینی تک رنگ بینی تک رنگ بینی مخروطیتغییر اندازه فونت:
تغییر فاصله بین کلمات:
تغییر فاصله بین خطوط:
تغییر نوع موس:
تغییر نوع موس:
تغییر رنگ ها:
رنگ اصلی:
رنگ دوم:
رنگ سوم: